ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – Ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτεί τους μονοπωλιακούς ομίλους

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του επίτροπου για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο επίτροπος βρίσκεται στην Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ των «27». Στα πλαίσια της επίσκεψης του, έκανε ομιλία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με θέμα: «Έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου».

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρενέβη στη Βουλή ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς τα έσοδα του συλλέγονται από τη φορολογία των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Όπως εξήγησε, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ βασίζονται στη λογική της «ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας» που καθορίζει τις προτεραιότητες χρηματοδότησης ενός έργου. «Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο οι μεγάλες δαπάνες που δίνονται γα τα έργα στους οδικούς άξονες και τους σιδηρόδρομους, τα λεγόμενα διευρωπαϊκά λεγόμενα δίκτυα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε ταχύτερη ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς για να μπορέσει να επιτευχθεί η απελευθέρωση της δράσης των πολυεθνικών και ταυτόχρονα να υπάρξει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως παρότι βασικός άξονας των προγραμμάτων της ΕΕ είναι η «σύγκλιση» και η «συνοχή», όλες αυτές τις δεκαετίες υπήρξε απόκλιση σε κοινωνικό επίπεδο γιατί ο καπιταλισμός κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και το φτωχό φτωχότερο. Ταυτόχρονα, ο καπιταλισμός οξύνει την ανισομετρία τόσο ανάμεσα σε κλάδους της οικονομίας όσο και ανάμεσα στα κράτη. Όπως σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο, η ανισομετρία η οποία εκδηλώνεται μετά την καπιταλιστική κρίση και την περίοδο της ανάκαμψης, όπου επί της ουσίας ενισχύεται η θέση της Γερμανίας και αποδυναμώνεται της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η όξυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ οδηγεί και στα διάφορα σενάρια τόσο για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σενάρια τα οποία σχετίζονται με τις διαφορετικές προτεραιότητες που καθορίζουν οι αστικές τάξεις των κρατών μελών και όχι με προβληματισμούς που αφορούν τον προσανατολισμό αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμένων και βεβαίως σε καμία περίπτωση με προβληματισμούς που σχετίζονται με την χρηματοδότηση των αναγκών του λαού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως μέσα από τον προϋπολογισμό και τα προγράμματα της ΕΕ προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Επίσης ενισχύεται η χρηματοδότηση της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει η ΕΕ και να θωρακίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στον εχθρό λαό, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

«Εντός των τειχών της ΕΕ, και με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων σε επίπεδο οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος προς όφελος των λαών και της εργατικής τάξης», κατέληξε. 

Advertisements